Αστικό Δίκαιο

Δικηγορικό Γραφείο Δημήτρης Σβόμπος

Το Δικηγορικό Γραφείο Δημήτρης Σβόμπος και Συνεργάτες στη Βούλα και τον Κορυδαλλό, παρέχει άρτιες και ολοκληρωμένες νομικές υπηρεσίες σε νομικά ζητήματα όλων των κλάδων του Αστικού Δικαίου και ειδικότερα:

Εμπράγματο Δίκαιο

Αγορές - Πωλήσεις ακινήτων - Έλεγχος Τίτλων

Παροχή Συμβουλών για Επενδύσεις


Άρση προσημειώσεων - υποθηκών

Εργολαβικά – συστάσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας

Αγωγές προσβολής ή διατάραξης της νομής

Αρνητικές και διεκδικητικές αγωγές

Αιτήσεις για διόρθωση εγγραφών του Κτηματολογίου

Ασφαλιστικά μέτρα νομής

Κληρονομικό Δίκαιο


Παροχή συμβουλών για θέματα διαθηκών, ειδικά ζητήματα κληρονομικής διαδοχής (καταπιστεύματα, κληροδοσίες κτλ.)

Αγωγές προσβολής νόμιμης μοίρας, διαθηκών

Αγωγές περί κλήρου

Οικογενειακό Δίκαιο

Αγωγές Διαζυγίου – Συναινετικά Διαζύγια

Αγωγές επιμέλειας και διατροφής – Ασφαλιστικά Μέτρα

Αγωγές για αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα

Αγωγές για αναγνώριση - προσβολή πατρότητας

Αιτήσεις υιοθεσίας


  • Τι σημαίνουν στην πράξη οι όροι «διατροφή» και «υποχρέωση διατροφής»; Ποια πρόσωπα οφείλουν να καταβάλλουν διατροφή σε άλλα πρόσωπα;

    Ο όρος «διατροφή» παραπέμπει στις άμεσες ανάγκες του ανθρώπου για επιβίωση, κατά βάση στην τροφή, στην πραγματικότητα, όμως, ο όρος διατροφή καλύπτει το σύνολο των βιοτικών αναγκών είτε αυτές ανάγονται στη φυσική συντήρηση του προσώπου, είτε στη μόρφωση, την καλλιέργεια ή την ψυχαγωγία του.


    Η υποχρέωση διατροφής έχει αντικείμενο την καταβολή παροχών – καταρχήν χρηματικών – με τις οποίες καλύπτονται οι βιοτικές ανάγκες του δικαιούχου.Υπόχρεοι διατροφής κατά σειρά με βάση την εγγύτητα του συγγενικού δεσμού, είναι:


    α] Ο σύζυγος έστω και αν είναι διαζευγμένος [εφόσον υπάρχει υποχρέωση διατροφής μετά το διαζύγιο]


    β] οι κατιόντες έναντι των ανιόντων κατά τη σειρά της εξ αδιαθέτου διαδοχής,


    β] οι ανιόντες [γονείς, παππούδες: αν δεν υπάρχουν γονείς ή οι γονείς αδυνατούν] έναντι των άγαμων τέκνων τους (βιολογικών ή υιοθετημένων) κατά την διάρκεια, καταρχήν, της ανηλικότητας,


    β] οι αδελφοί έναντι των αδελφών, ενώ


    ειδική περίπτωση διατροφής αποτελούν:


    γ] η διατροφή κατά την διάσταση και μετά το διαζύγιο ή την ακύρωση του γάμου καθώς και


    δ] η διατροφή τέκνου γεννημένου χωρίς γάμο πριν από την αναγνώριση και η διατροφή της άγαμης μητέρας.

  • Μέχρι ποια ηλικία δικαιούται διατροφής το τέκνο; Υφίστανται διαφορετικοί κανόνες που να ρυθμίζουν τη διατροφή, αναλόγως του αν πρόκειται για ανηλίκους ή ενηλίκους;

    Το τέκνο δικαιούται καταρχήν διατροφή από τους ανιόντες του [γονείς ή παππούδες] μέχρι την ενηλικίωσή του, δηλαδή μέχρι να συμπληρώσει τα 18 έτη.


    Δικαιούται και μετά την ενηλικίωσή του, αν φοιτά ή σπουδάζει στα πλαίσια τριτοβάθμιας ή επαγγελματικής εκπαίδευσης εφόσον λόγω των σπουδών του δεν δύναται να εργασθεί και εφόσον δεν έχει προσωπική περιουσία μέσω της οποίας να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες διατροφής του.


    Γενικότερα, δικαίωμα διατροφής έχει μόνο όποιος δεν μπορεί να διατρέφει τον εαυτό του από την περιουσία του ή από εργασία κατάλληλη για την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του και τις λοιπές βιοτικές του συνθήκες ενόψει και των τυχόν αναγκών της εκπαίδευσής του, πλην όμως το ανήλικο τέκνο και αν ακόμη έχει περιουσία, έχει δικαίωμα διατροφής από τους γονείς του, εφόσον τα εισοδήματα της περιουσίας του ή το προϊόν της εργασίας του δεν αρκούν για την διατροφή του. Ωστόσο δεν έχει υποχρέωση διατροφής εκείνος που ενόψει και των λοιπών υποχρεώσεών του, δεν είναι σε θέση να τη δώσει χωρίς να διακινδυνεύσει η δική του διατροφή, πλην όμως ο κανόνας αυτός δεν ισχύει, όταν πρόκειται για διατροφή ανηλίκου τέκνου από τον γονέα του, εκτός αν αυτό μπορεί να στραφεί εναντίον άλλου υπόχρεου ή μπορεί να διατραφεί από την περιουσία του.


    Προκειμένου για πρώην συζύγους: Εφόσον ο ένας από αυτούς δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη διατροφή του από τα εισοδήματά του ή από την περιουσία του, δικαιούται να ζητήσει διατροφή από τον άλλο αν κατά την έκδοση του διαζυγίου βρίσκεται σε ηλικία ή σε κατάσταση υγείας που δεν επιτρέπει να αναγκαστεί να αρχίσει ή να συνεχίσει την άσκηση κατάλληλου επαγγέλματος, ώστε να εξασφαλίζει από αυτό τη διατροφή του ή αν έχει την επιμέλεια ανηλίκου τέκνου και γι' αυτό το λόγο εμποδίζεται στην άσκηση του κατάλληλου επαγγέλματος ή αν δεν βρίσκει σταθερή κατάλληλη εργασία ή χρειάζεται κάποια επαγγελματική εκπαίδευση και στις δύο αυτές περιπτώσεις για ένα διάστημα που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα τρία χρόνια από την έκδοση του διαζυγίου και σε κάθε άλλη περίπτωση που η επιδίκαση διατροφής κατά την έκδοση διαζυγίου επιβάλλεται από λόγους επιείκειας.


    Η διατροφή όμως μπορεί ν' αποκλειστεί ή να περιοριστεί αν αυτό επιβάλλεται από σπουδαίους λόγους, ιδίως αν ο γάμος είχε μικρή χρονική διάρκεια ή αν ο δικαιούχος είναι υπαίτιος του διαζυγίου του ή προκάλεσε εκούσια την απορία του.


    Καθένας από τους πρώην συζύγους είναι υποχρεωμένος να δίνει στον άλλο ακριβείς πληροφορίες για την περιουσία του και τα εισοδήματά του, εφόσον είναι χρήσιμες για τον καθορισμό του ύψους της διατροφής.

    Εξάλλου με αίτημα ενός από τους πρώην συζύγους, που διαβιβάζεται μέσω του αρμοδίου εισαγγελέα, ο εργοδότης η αρμόδια υπηρεσία και ο αρμόδιος οικονομικός έφορος είναι υποχρεωμένοι να δίνουν κάθε χρήσιμη πληροφορία για την περιουσιακή κατάσταση του άλλου συζύγου και για τα εισοδήματά του, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

  • Τι είναι η Νομολογία;

    Ο όρος "νομολογία", παρά το ότι μας προδιαθέτει για το αντίθετο, δεν έχει σχέση με τους Νόμους.

    Νομολογία αποκαλείται το σύνολο των λύσεων,τις οποίες δίνουν τα δικαστήρια μιας χώρας στα νομικά προβλήματα που τίθενται ενώπιόν τους.

    Αν η λύση που δίνουν τα δικαστήρια σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα επαναλαμβάνεται κατά τρόπο ομοιόμορφο,τότε γίνεται λόγοςγια πάγια Νομολογία.


    Στα ζητήματα διατροφής ανηλίκων τέκνων,οι δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται, επιδικάζουν διατροφή τέκνου λαμβάνοντας υπ' όψιν το αποδεικτικό υλικό που έχουν εισφέρει τα διάδικα μέρη, αλλά και με βάση τα διδάγματα της κοινής πείρας.

    Σε αυτές τις περιπτώσεις, για ένα ανήλικο τέκνο επιδικάζεται συνήθως διατροφή ύψους 250 ευρώ και για δύο ανήλικα τέκνα κατά μέσο όρο 550 με 600 ευρώ μηνιαίως.

Ενοχικό Δίκαιο

Μισθώσεις κατοικίας και επαγγελματικές μισθώσεις

Αγωγές ή διαταγές για την απόδοση χρήσης μισθίου

Αγωγές για αδικοπρακτική ευθύνη (αποζημίωση για ιατρική ευθύνη – αποζημίωση από αυτοκινητικά ατυχήματα)

Σύνταξη κάθε είδους συμβάσεων

Κάθε είδους αγωγές για αξιώσεις από ενδοσυμβατική ευθύνη

Αγωγές διάρρηξης καταδολιευτικών δικαιοπραξιών

Αγωγές ανάκλησης δωρεάς λόγω μη εκπλήρωσης τρόπου ή απόκτησης κατιόντα

Ποινικό Δίκαιο

Δικηγορικό Γραφείο Δημήτρης Σβόμπος


ΤΤο Δικηγορικό Γραφείο Δημήτρης Σβόμπος και Συνεργάτες στη Βούλα, δραστηριοποιείται επί σειρά ετών στο χώρο του ποινικού δικαίου παρέχοντας εξειδικευμένες νομικές συμβουλές και υπηρεσίες σε ιδιαίτερα περίπλοκες υποθέσεις.

Το δικηγορικό μας γραφείο ειδικεύεται ιδιαίτερα σε οικονομικά εγκλήματα (White Collar Crimes – υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απιστία), σε ηλεκτρονικά εγκλήματα, σε εγκλήματα προσβολής της τιμής (εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμηση, δυσφήμηση), σε εγκλήματα περί τα υπομνήματα (πλαστογραφία κτλ.) και εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία (παθητική δωροδοκία, ενεργητική δωροδοκία). Οι συνεργάτες του γραφείου είναι πάντοτε σε ετοιμότητα για την εκπροσώπησή σας σε οποιοδήποτε έκτακτο γεγονός και οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

Σύνταξη μηνύσεων, εγκλήσεων

Σύνταξη απολογητικών υπομνημάτων, έγγραφων εξηγήσεων

Παράσταση ενώπιον Ανακριτή, Συμβουλίων και κάθε είδους Δικαστηρίων

Σύνταξη αιτήσεων για παροχή χάρης

Σύνταξη αιτήσεων για διαγραφή ποινικού μητρώου

Σύνταξη αιτήσεων συγχώνευσης ποινών, δοσοποίησης, αναστολής του 497 ΚΠΔ, ακύρωσης διαδικασίας (341 ΚΠΔ), ακύρωσης απόφασης (430 ΚΠΔ)